Hur svart samvete har bankerna? undrar Misums Svenne Junker direkt från Cop21

delegat_cop21

Mexikansk delegat som cyklat sig svettig för att ladda sin dator vid en laddningsstation på COP21.

Klimatmötet i Paris är i slutspurten. De flesta sänder fortfarande positiva signaler om utgången och de senaste avtalsförslaget är betydligt kortare och mer robust än tidigare versioner. Hittills ser det ut som en framgång. Från flera håll hör vi att förhandlingsmoralen är hög och att arbetet går framåt i snabb takt.

Knäckfrågan om vem ska betala klimatarbete i utvecklingsländer verkar däremot fortfarande hänga löst. Jag har tidigare argumenterat för att västvärldens stater inte ska behöva hosta upp allt detta kapital, utan hellre gå in som risktagare för att locka privat kapital till det lönsamma klimatarbetet i demokratiska utvecklingsländer som exempelvis Peru och Senegal. Genom att utveckla finansiella instrument som gröna obligationer kan stater mobilisera så mycket som fem privatfinansierade kronor för varje statligt satsad krona.

Nyligen visade en rapport från Naturskyddsföreningen och Fair Finance Guide att det fortfarande finns mycket svart guld i de svenska bankerna, kapital som istället borde investeras i det viktiga klimatarbetet. I rapporten, som jag var med och tog fram, visar vi att de fem största bankerna investerar 61,8 miljarder i världens 200 största fossilbolag. Bankerna utgör därmed en maktfaktor som i linje med IPCCs rekommendationer om att minska investeringarna i fossila bränslen och kraftigt öka investeringarna i förnyelsebar energi kan spela en avgörande roll.

I slutänden handlar det om vilka krav internationella organisationer, politiker och civilsamhället ställer på våra banker. Här kan vi själva agera genom att påverka så att dinosauriebankerna försvinner. Det är så bidra till att det stundande Parisavtalet förverkligas.

Skrivet av: Svenne Junker – direkt från COP21 i Paris

trad_cop21.jpg

Vindkraftverk på COP21-området.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s